Donderdag 29 mei 2003: San Juan de Ortega - Burgos

Gisterenavond, tijdens het avondeten, hebben we met ons vieren afgesproken om vrij vroeg te vertrekken. U vraagt zich waarschijnlijk af : met vier ? Ja inderdaad. D´Artagnan heeft zich bij de drie musketiers gevoegd die al een paar dagen samen optrekken. Onze vierde musketier is Hans, de Zweed uit Lund. Om 5.00 uur staan we op. Er moet vandaag zo'n 30 km worden gestapt, en we willen vroeg in Burgos aankomen. Om 5.45 uur stappen we het klooster uit en lopen opnieuw door de bossen. Eenmaal uit deze bossen komen we op een plateau en zien we, bij een prachtige zonsopgang, Atapuerca liggen. Hier wordt een koffie gedronken in een cafetaria. Het is dan 7.30 uur. Atapuerca uit en het gaat opnieuw de hoogte in. Boven de top zien we in de verte Burgos liggen. Maar het duurt nog uren eer we in het centrum aankomen. Omdat het pas 13.00 uur is besluiten we niet naar de refuge te gaan, die buiten de stad ligt. Burgos is echt een stad die het bezoeken waard is. Wij zoeken eerst een "hostal" op. Dicht bij de Plaza San Juan vinden we wat we zoeken. 29 euro voor een tweepersoonskamer. Dus elk 15 euro om nog eens in een echt bed te slapen, zonder "ronkers" rond ons. We kunnen er ons ook eens deftig wassen met warm water.
Na onze opsmuk gaan we iets eten in de stad, die we daarna uitgebreid bezoeken. Het internetcafé werd uiteraard ook bezocht en vandaar dat jullie opnieuw wat lectuur hebben.

De volgende dagen moeten we de door pelgrims gevreesde "meseta" door. 't Schijnt wat te lijken op de Sahara. Geen boom te bespeuren over een afstand van ongeveer 200 km, tot in mijn volgende stad Léon. De nog af te leggen afstand is ondertussen tot onder de 500 km gedaald. Samen, de vier musketiers dus, hopen we er nog 21 dagen over te doen. Zo is 19 juni waarschijnlijk onze aankomstdag. Maar ik voel me echt met de dag ietwat zwakker worden. De lange tocht heeft al duidelijk aan mijn gewicht geknaagd. Ik geef een tip voor de "gewichtgokkers" : Een pelgrim verliest tussen de 10 en 15 % van zijn startgewicht. Mijn startgewicht was 78 kg. Persoonlijk denk ik nu reeds 8 tot 9 kg te hebben verloren. En er wachten ons nog hete dagen.

Vanuit een heet Burgos, deze namiddag 32 graden in de schaduw !
Frank, nu vergezeld van Jean de Fransman, Roland de Luxemburger en Hans de Zweed.

Vorig Terug naar dagboek Volgend