Donderdag 24 april 2003: St.Maure - Dangé-St-Romain

Meneer Gerard van Toulouse die, naar eigen zeggen, steeds om 6.00 uur weg is, ligt om 7.15 uur nog te ronken als ik na een stevig Emmaüsontbijt in alle stilte vertrek. Normaal tot in Chatellerault. Langs de ondoenbare N.10 zo een goede 35 km. Omdat ik die drukke "route nationale" wil vermijden, loop ik naar Maillé en la Celle-St-Avant. Prachtig landschap, opnieuw geprangd tussen twee snelwegen en de TGV-lijn.
Toch moet ik over 4 km de drukke N.10 volgen tot in Les Ormes, met een prachtig 18de eeuws kasteel, een wat Byzantijnsachtige kerk en oude "Halles" uit de 17de eeuw.
Ik steek de heldere rivier de Vienne over en krijg bezoek van mijn tweede Hollandse pelgrim. Eveneens op de fiets. Uit Huizen bij Hilversum. Wat verhalen uitgewisseld, maar hij is rap weg.
In Dangé-St-Romain, nog zo'n 15 km van Chatellerault, ga ik stoppen voor vandaag. Door die kleine wegen te nemen, heb ik er zeker al 30 km opzitten en ik ben moe. In Dangé stap ik de Mairie binnen en vraag er slaapplaats. Ik moet mij aanmelden bij de secretaresse van de pastoor. Zij zal mij een plaatsje zoeken. Gratis ??
Om 18.30 uur mag ik mij aanbieden bij meneer Noël Grabuier. Daar aangekomen merk ik op dat het een gîte de France betreft : dat wordt zeker niet gratis ! Maar 't is ondertussen 19.00 uur en ik heb geen zin om iets anders te gaan zoeken.

Foto: Kerk van Dangé-St-Romain

kerkdangéstromain.jpg (25463 bytes)

Van meneer Noël krijg ik een pilsje, terwijl hij ronduit vertelt over de geschiedenis van de streek. Hoe vooral de paarden de boten trokken tot in Orléans, nee zelfs tot in Chauny. Boten vol wijn. Boten vol geitenkaas, tevens een streekspecialiteit !
Ik krijg een bed toegewezen in een driepersoonsgîte. Luxe !!! Wat een badkamer, ingericht voor rolstoelgebruikers !! Prachtige streek, goede gastheer ! Dus nog iets voor Ziekenzorg misschien. Onthouden.

Frank

nachtfotostromain.jpg (30305 bytes)
Nachtfoto Dangé-St-Romain

Vorig Terug naar dagboek Volgend