Maandag 19 mei 2003: Roncevalles - Larrasoaña

Alhoewel ik reeds om 5.45 u wakker was, had ik eindelijk nog eens een goede nacht. Waarschijnlijk werd ik gewekt door 3 Italianen die reeds om 6.00 uur de deur uit waren. Eén van die Italianen noem ik de "rode pelgrim". Niet moeilijk te begrijpen als je weet dat hij volledig in het rood was gekleed. Zelfs zijn rugzak had rode accenten.
Zelf vertrok ik om 6.40 uur want wie eerst in de "refugio" aankomt, mag rekenen op een slaapplaats. Voor de laatkomers wordt eventueel een (duurdere) oplossing gezocht, of anders moeten die nog enkele kilometers verder stappen.
Tegen `s middags ben ik reeds in Zubiri, 22 km verder, en ik had ondertussen de rode pelgrim achter me gelaten. Hij is ook pas aan zijn tweede dag toe, net als anderen die lopen te trekkebenen na de zware tocht van gisteren. Ook voor mezelf is het een moeilijke dag geweest, maar bij mij had die wel nummer 51.
In Zubiri besluit ik voor het eerst mijn weinige Spaans uit te proberen : "Dondé esta el telebanco, el cajero automatico ?" Dat hebben ze verstaan en mij de nodige uitleg gegeven. Nog wel dat die Bask voldoende bewegingen en gestes maakte, zodat ik dat toch begreep. Maar zijn Spaans ?????? Dat was andere koek ! Bij de "canicero" vroeg ik om "un pan, un cola y jamon". Ik kreeg inderdaad een stokbrood, een fles cola van 1 liter en twee sneden gekookte hesp. Ik kon echter niet zeggen dat die hesp in dunne sneetjes mocht. Vandaar dat ik met twee sneetjes een halve kilo hesp kreeg. Toch alles opgegeten hoor !
Rond 13.00 uur trek ik verder naar Larrasoaña, zo`n 6 km verder, naar een refugio voor 34 man. Ik kom er als 11-de aan. Dus...zeker een slaapplaats. Een zeer eigenaardig feit doet zich daar voor. Ik leer er twee medepelgrims kennen, aan de bar. De éne noemt Roland "Peller" (=pelgrim), een Luxemburger. De andere noemt Roland "Pellarin" (=pelgrim), een Zwitser. En....we zijn vandaag het monument van "Roldan" (=Roland of Roeland), de vazal van Keizer Karel gepasseerd. Hartelijk gelachen om deze samenloop van omstandigheden. En nog samen een pint gedronken en samen de pelgrimsmenu gegeten. Voor de 10 euro kregen we een groot bord Baskische salade, biefstuk met frieten, een chocoladeijsje en een halve fles rode wijn.
Nog 750 km........en we zien elkaar weer !

Frank

Vorig Terug naar dagboek Volgend