Dinsdag 15 april 2003: Toury – Artenay

 

Gisteren kon ik tot 21.00 uur mijn dagboek bijhouden, maar daarna werd het te donker en ik probeer mij te nestelen op de oude brancard. Er zijn geen lakens, geen hoofdkussens, maar wel drie ABL-dekens. Eén rol ik op als hoofdkussen, het tweede wordt mijn onderlaken, het derde dient als dekbed. Maar ABL-dekens zijn ruw en ik maar niet de juiste slaaphouding vinden. Ik kon wel mijn slaapzak nemen maar die is niet breed genoeg. Ik ben namelijk een buikslaper, met de benen open ! Ons Marieken kan getuigen dat ik nogal vrij veel plaats inneem.
Het wordt 10,11,12,1,2 zelf 3 uur. Nog geen oog dichtgedaan. Niet alleen door het bed. Toury ligt dus aan de drukke treinlijn Parijs - Orléans - Bordeaux. Elke 10 min een trein. Ook de kerkklokken houden mij wakker. Hier slaan ze niet éénmaal het uur, maar tweemaal. Middernacht was dus goed voor 24 bimbamboms.
Om 6 uur is de maat vol. In het schemerdonker maak ik het ontbijt klaar : 2 Jef-sandwiches, 5 Parijse vijgen, 1 banaan, 2 blokjes smeerkaas en een mok koffie gemaakt op het Esbitbrandertje dat prima werkt. Klik om te vergroten! Klik nadien op Vorige in de werkbalk!
 Om 7 uur verlaat ik Toury na eerst de Franse WC te hebben uitgetest. Daar is ook nogal wat concentratie en behendigheid voor nodig. En 't is tevens een prima stretchoefening voor de stijve benen. Met moeite raak ik recht en ben weg.

Net als de vorige dagen wil de linker bipsspier niet mee. Maar ik bijt door en na 1 uur gaat het beter. Opnieuw passeren er levensloze dorpjes : Poinville, Santilly, Dambord. Hier is echt nog hoop voor mislukte Vlaamse politici die burgemeester willen worden. Elk dorp in Frankrijk, hoe klein ook, heeft zijn burgemeester. Zo is die van Poinville verkozen met 47 stemmen op 116. Dus...meneer Filip De Winter,...haast u hierheen zodat wij van u verlost zijn. Leg het hier eens uit aan de hardwerkende boeren van de Loiret. Ze zullen u graag zien komen.
In Dambord neemt ik de lunch, en da's juist hetzelfde als het ontbijt. Een wagen stopt. Een man stapt uit en komt me de hand schudden. Heb je niets nodig ? Ik ben de burgemeester. Geen water ? Toilet ? Nee...ik heb niets nodig en zeker geen Frans toilet ! Hij weg en ik eveneens, richting Artenay. Mijn weg loop door immense mais- en "blé dune"-velden, die geprangd liggen tussen die verdomde N.20 en de "Aquitaine", de snelweg naar het zuiden. De boeren besproeien overmatig hun velden, en dit wil zeggen dat we de volgende dagen geen regen moeten verwachten. 't Is ondertussen ook al een flinke 20°C.

In Artenay steek ik de N.20 over. Na 17 dagen stappen (eigenlijk zonder rustdag) ben ik echt moe. Ik passeer een **-hotel aan 40 EUR. Ik stap verder het centrum binnen en kom op het dorpsplein. Hotel de la Fontaine biedt een kamer met douche aan voor 26 EUR. Doenbaar, dus wordt er gereserveerd.
Na een goede douche, kruip ik reeds om 14.00 uur in bed. Geslapen tot 16.00 uur. En dan rap om mijn stempeltje + een stadsplannetje. Er is in Artenay een museum voor archeologie en paleontologie van de streek. Elke dag open...juist...behalve de dinsdag. Dan maar naar de prachtig gerestaureerde kerk uit de XII° eeuw. Binnenin word ik begeesterd door de klaarheid, de netheid en de soberheid. De moeite waard. Daarna slenter ik nog wat door de stad, die niet groter is dan Mere zelf. Terug in het hotel wordt het dagboek bijgehouden in aanwezigheid van een blonde Pelforth.
Die avond heb ik eens lekker gegeten in het restaurant van het hotel. Ik was duidelijk toe aan een flinke hap. Het flesje wijn (huiswijn) smaakte. Morgen wordt het een stevige tocht door de groene long van mijn tweede grote stad. Door het "Grand Massif d'Orleans". Morgen ligt dus de stad van Jeanne d'Arc aan mijn voeten. Al mocht het voor mij Jeanne d'Arc zelve wezen !
't Gaat jullie goed in 't leven en hoop voor mezelf op goede voeten, benen, schouders en...een goede moreel.

Klik om te vergroten! Klik nadien op Vorige in de werkbalk!
Kerk Artenay
Klik om te vergroten! Klik nadien op Vorige in de werkbalk!
Hotel de la Fontaine

Vorig Terug naar dagboek Volgend