Zondag 13 april 2003: Etampes - Méréville

't Is zondag, palmzondag. Een ideale dag om te rusten. Ik wacht op het ontwaken van père Frederic, maar die komt pas om 9.00 uur naar beneden. Ik heb twee vragen voor hem. "Un tampon" of "un cachet" voor mijn credentiale. Da's geen probleem. Tweede vraag of ik nog een nacht kan blijven ? Groot probleem. Hij ontvangt 7 collega's en ik kan niet blijven. De volgende stopplaats zou Toury zijn, maar dat is 35 km verder. Da's voor palmzondag te veel. Ik heb namelijk geen ezel, en de rugzak weegt 2 kilo meer door de bevoorrading van Jef.
Ik geef père Frederic een blikje Hoegaarden, een vol. En hij is in de wolken. Heel zijn keuken staat namelijk vol met "lege" blikjes van andere pelgrims. Hij is verzamelaar. Mooie collectie.
Ik stap op en hij wenst mij nog een goede camino. Laat ik er een halve tocht van maken ! Op de kaart staat "Ancienne voie romaine". Die ga ik nemen als was het maar op mij een honderdman in het leger van Julius Caesar te voelen. Maar 'k had het kunnen weten. Romeinen hebben altijd al willen overheersen, en die weg loopt over de hoogste helling van de streek : prachtige vergezichten maar het heeft wel wat zweet gekost. Na 6 km daalt de weg naar Saclas, en ik vervolg mijn weg langs de Juine tot in Méréville. Langs de kasteelmuur stappend, spreekt een Fransman mij aan. Hij heeft mijn Tongerlo-schelp gezien en vraagt waar ik vandaan kom en waar ik ga slapen. Hier natuurlijk. Niets te vinden zegt hij, en hij nodig mij uit om bij hem te slapen en te eten. Na zijn wandeling en mijn verkenning van Méréville (met prachtige Halles, zie foto) rijden we naar Chalou-Moulineux, 10 km verder.


Pierre en Agnes (toeval zeker ?) wonen in een 300-jaar oude hoeve. Gewoon prachtig. Hij nodigde mij uit omdat hijzelf vorig jaar de camino deed en het nu een pelgrimseer vondt om me te helpen. Ik krijg een kamer en verse handdoeken. De douche deed deugd. Het avondeten eveneens, al was het maar voor het lekkere flesje Saint Emillion.  Nog wat gepraat over Santiago en dan gaat slapen. Morgen reveille om 6.00 uur
Frank.

Klik om te vergroten! Klik nadien op Vorige in de werkbalk!

Klik om te vergroten! Klik nadien op Vorige in de werkbalk!
Vorig Terug naar dagboek Volgend